tisdag 17 mars 2009

VILKET KÖN MÖTER MAN I KÖN - Ett viktigt blogginlägg

Jag var på Friskis och Svettis idag, den i Skrapan, där motionssalen är försedd med stora fönster mot gymmet. I motionssalen tränade jag och 29 andra brudar Aerobics 1 och på andra sidan glasrutorna svettades männen vid gym maskinerna. Där kan vi snacka kulturellt betingat. När från födsel till kondoleans till vuxen ålder får grabbarna lära sig sexy moves och koreografier. En och annan kvinna syns i dessa tider springandes på löpbandet men inte en enda karl är med på Aerobicsen och svingar höfter till Britney. Förutom de karlarna som själva är träningsledare för passen och kör loss till Petra Nielsens "Tango tango" (Bästa aerobicsen ever, jag älskar att ta ut svängen, man känner sig som en musikalstjärna).

Något annat som är kulturellt betingat är könsroller inom serviceyrken. Jag minns män som varit mina kollegor i dessa jobb, och de har kunnat vara sig själva utan att tvingas le med hela käften mot varje kund. För det har de inte blivit ifrågasatta. För mina kvinnliga kollegor har det inte riktigt varit så enkelt. Som kvinna förväntas man lägga upp rösten, lägga huvudet på sne och säga välkommen in. Det blir lite snävare att arbeta på det sättet och ändå är branschen kvinnodominerad. En inkvoterad man inom service får fortsätta vara en människa även där. En kvinna måste anta den serviceroll konventionen säger att hon bör. Annars passar hon sig inte. En intressant iakttagelse att begrunda.

Till teaterhögskolan söker ung 90 procent kvinnor och 10 procent män, och ändå dröjde det till 2009 tills man slutade ta in hälften kvinnor, hälften män. Dock kan kvotering vara bra på så vis att man t ex får fler kvinnor till låt säga filmbranschen när man ger kvinnor förtur som t ex stipendiater. I vissa fall är kvotering ett nödvändigt ont för att i sinom tid nå en förändring. Vad gäller teatervärlden dock, så är fortf flest roller skrivna för män och av män och ändå kvoterades män i på teaterhögskolan när det är själva teatern som borde förändras. Strunta i att göra en konventionellt förförisk fröken Julie, låt en kvinna spela Hamlet (I know Gunilla Röör just dit) skriv pjäser med fler starka kvinnoroller, låt kvinnan få den aktiva karaktären, låt människor få vara som de är oavsett kön. Vare sig det gäller teater, service, skola, träning eller vad det än må vara. För guds skull, det är när vi tänker bortom konventionerna som vi får vara människor, annars snurrar vi runt i ett ekorrhjul där vissa alltid får vara vinnare och andra aldrig får vinna.

Vad kul Sofie Östrand att du läser min blogg. Hoppas allt är bra i plugget och att vi ses snart!

Allt gott,
Fiodorovna